Tal om tal

Tal om tal


Tal om talär den svenska motsvarighet till Number Talks, skapade av Ruth Parker och Cathy Humphreys i slutet av 90-talet.

 

Tal om talär 5-15 minuters klassrumssamtal kring målmedvetna valda problem som löses med huvudräkning. Syftet med Tal om talär att träna elevernas resonemang- och huvudräkningsförmåga. 

 

Elever som deltar i Tal om tallär sig att det finns flera olika sätt att lösa en uppgift på. Att alla upplever att även dem är ansvariga för att bestämma om ett svar är rätt eller fel. Alla känner att de kan bidra i diskussionen kring presenterade lösningar och strategier. 

 

Felaktiga svar erbjuder möjlighet att avslöja vanliga missuppfattningar, resonera och lära från misstag. Betona att fel spelar en viktig roll vid inlärningen.

 

Alla elever har matematiska idéer, som är värda att lyssnas på. Vårt jobb är att hjälpa eleverna att lära sig att utveckla och uttrycka sina idéer tydligt. Därför försöker vi skapa en klassrumsmiljö där alla elever känner sig trygga att dela med sig av sina matematiska idéer.

 

Under föreläsningen provar vi några olika Tal om taltillsammans. Vi visar hur Tal om talär kan introduceras, spelregler och klassrumsexempel från Tal om taltillsammans med eleverna.

 

”I’ve come to believe that my job is not to teach my students to see what I see. My job is to teach them to see” Ruth Parker.